Test Footer

16 Ekim 2017 Pazartesi

Zorlu Enerji, ABD'li güneş paneli üreticisi First Solar ile Türkiye'de ince film güneş paneli üretimine başlayacak

Zorlu Enerji, ABD'li güneş paneli üreticisi First Solar ile Türkiye'de ince film güneş paneli üretimine başlayacak. Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, konuyla ilgili görüşmeler için bu hafta ABD yolcusu.


Zorlu Enerji, ABD'li güneş paneli üreticisi First Solar ile birlikte Türkiye'de ince film güneş paneli fabrikası kuracak. Yatırıma ilişkin nihai karar için bu hafta ABD'ye gidecek olan Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada Türkiye'de çatılara kurulacak güneş santralleri için bir düzenleme beklendiğini vurguladı. Ak, "Bu işin basitleşmesi lazım. Ama çatılar için yerli üretimi beklemek çok da doğru değil. Türkiye'nin önünü açsanız, 20 bin, 30 bin megavata kadar çıkabilir bu. Ben Türkiye'nin güneş işinde bir hub olabileceğini düşünüyorum. Herkesin ilgisi artık güneşte ve bu yüzden biraz daha teşvik edici davranılırsa daha hızlı ilerleriz. Belki fiyatlar biraz daha düşebilir. Ama ortalama maliyete bakmak lazım. Artık başlamakta fayda var. Türkiye'nin çatılarının potansiyeli muazzam" dedi. Zorlu Enerji, ABD'li güneş paneli üreticisi First Solar ile birlikte Türkiye'de panel fabrikası kuracak. Şirket, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Dünya Bankası'nın finansman desteğiyle Filistin'in (Batı Şeria) ilk elektrik santralini (30 MW'lik GES) kuracak.
Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada enerji yatırımlarında yurt dışına ağırlık vermeye başladıklarını söyledi. Daha önce 50 MW'lik rüzgar santrali kurdukları Pakistan'da bu kez 300 megavatlık güneş santrali kurmak üzere lisans aldıklarını belirten Sinan Ak, "İlk etapta bunun 100 megavatlık kısmını hayata geçireceğiz. İnşaatına başladık. Finansmanını ise Asya Kalkınma Bankası (ADB), Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Eco Ticaret ve Kalkınma Bankası (Eco Trade and Development Bank) gibi uluslararası kurumlardan sağlayacağız" dedi.
Dubai'de ADB ile ortak şirket
Sinan Ak, Asya Kalkınma Bankası (ADB) ile birlikte Dubai'de bir şirket kuracaklarını açıklaadı. Kuruluş için hazırlıklara başladıklarını kaydeden Sinan Ak, Pakistan'daki tüm varlıklarının bu şirketin altında yer alacağını söyledi. ADB'nin de bu şirkete Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile kurduğu LEAP Fon üzerinden ortak olacağını anlatan Ak, "Orada enteresan bir yapı oluşturuyoruz. Bunu yaparsak finansman ve projeler oradan gelecek. Biz de bu işlerin izinleri, süreçleri ve yatırım tarafında kalan kısımlarını yapacağız. EPC ve mal sahibi gibi hareket edeceğiz" diye konuştu.
Körfez'den çevre ülkelerine
ADB'nin Manila'daki merkezinde Japonlarla bir öngörüşme yaptıkları bilgisini paylaşan Sinan Ak, Kasım ayında bu kez Japonya'ya gideceklerini, son hazırlıkları tamamlayıp şirketi hayata geçireceklerini anlattı. Dubai merkezli ortak yapının oluşmasının bir yıllık bir sürece yayılabileceğini ifade eden Sinan Ak, "Bu yapı ile Kazakistan'dan Bangladeş'e, Endonezya'dan Pakistan ve Afganistan'a uzanan bölgede güneş, jeotermal ve rüzgar santrali yatırımları yapmak istiyoruz" iifadelerini kullandı.
Filistin'e 30 MW'lik güneş santrali
Sinan Ak, Zorlu Enerji Grubu'nun yurt dışındaki operasyonları arasına Filistin yatırımlarının da katılacağını ifade etti. Ak, Batı Şeria'nın yüzde 30'unda elektrik dağıtımı yapan ve Osmanlı döneminden bu yana faaliyet gösteren Kudüs Elektrik Şirketi (Jerusalem Electric Company) ile 30 megavatlık bir güneş santrali yapmayı planladıklarını da açıkladı. Buradaki yatırım için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası'nın yan kuruluşu IFC ile finansman için işbirliği yapacaklarını kaydeden Sinan Ak şunları söyledi:
"Filistin'in elektrik ihtiyacının tamamını İsrail karşılıyor. Batı Şeria şu anda toplam bin megavat elektrik tüketiyor ama hiç kendi üretimi yok. O yüzden bu santral, oradaki ilk üretim kapasitesi olacak. Batı Şeria'da ilk olarak Filistin'in mutlak hakimiyetinin olduğu bölgeden başlıyoruz ama zamanla diğer bölgelerde de yatırım yapmak istiyoruz. Bu bölgelerde aynı zamanda İsrail de yatırım yapmak istiyor. Buraada yatırım yaparak İsrail'e elektrik satmak istiyor. Sonuçta orada belli bir görüşme olacak. Bunlar olurken Türk hükümetinin de desteği çok önemli ve faydalı olacak diye düşünüyorum."
First Solar ile panel fabrikası kuracak
Geçtiğimiz bahar aylarında yapılan YEKA güneş santrali lisans ihalesine birlikte katılmayı planladıkları ABD'li First Solar ile bundan vazgeçtiklerini hatırlatan Sinan Ak, bunun tamamen teknik nedenlerden kaynaklandığını anlattı. Ak şunları söyledi:
"First Solar, geçen sene Kasım ayında Seri 4 dedikleri ürünü kaldırma ve Seri 6'ya geçme kararı aldı. Bu kararla panellerin boyutunu 0,72 metrekareden 2,2 metrekareye çıkartıyorlar. Fiyatı da ucuzladı. Dediler ki 'Bizim şu an itibarıyla insan kaynağımız sınırlı ve bu yeni panelleri ilk etapta kendi tesislerimizi değiştirme ve yenilemede kullanmak zorundayız, en az iki sene boyunca. Size 26 ülkenin distribütörlüğünü verelim, bin megavatın üzerinde bir kapasiteye ulaşabileceğinizi öngörüyoruz. Ulaşın, gelin ve birlikte Türrkiye'ye fabrikayı yapalım.' Yani First Solar YEKA'dan Türkiye'ye fabrika ve güneş paneli yatırımından kesinlikle vazgeçmedi. Sadece, tamamen teknik sebeplerden dolayı erteledik. Bu hafta Amerika'da da bu konuyu görüşeceğiz."
Bir yılda 300 MW'lik panel sattı
Sinan Ak'ın verdiği bilgiye göre Zorlu Grubu, First Solar ile yapılan 5 yıllık distribütörlük anlaşması kapsamında ilk sene 300 megavat satış yaptı. Gelecek sene için 400 megavat hedefleniyor. İlk yurt dışı satışı Ukrayna'ya yapıldı. Kazakistan'da 50 megavat için görüşmeler sürüyor, Romanya ve Arnavutluk'ta da görüşmeler yapılıyor. Pazarın potansiyeline bakıldığında Türkiye'de mutlaka fabrika kurulması gerektiğinin altını çizen Ak, "Şu anda piyasada panel yok. First Solar diyor ki 'biz 2018, 2019'u sattık, isterseniz 2020'ye panel verelim'. Amerika'daki talep artışı ve Çin ürünlerine anti-damping gelecek olması, Çin'deki inanılmaz potansiyel oluşu ve Hindistan'ın gelişiyle bu kapasiteler yetmemeye başladı" diye konuştu.

Elektrik dağğıtımına 360 milyon lira yatırım

Sinan Ak, yurtiçindeki enerji yatırımlarında da hedeflerinin değişmediğini ve pazar payında yüzde 5'e doğru ilerlediklerini aktardı. Dağıtım tarafında Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ'yi 360 milyon dolara satın alarak sektörde yeni bir adım attıklarını ifade eden Ak, hizmet bölgelerinde 2020'ye kadar 360 milyon liralık da yatırım yapacaklarını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder