Kişisel verilerin miktarı katlanarak artmaya devam ederken,
tüketiciler hiç farkında olmasalar da, dünya üzerinde nerede bulunduklarına veya
döviz kurlarına göre değeri değişmeyen çok değerli bir para birimine sahip
olabilirler.
Kaspersky Lab'a göre, insanların sahip oldukları verilerin
gerçek değeri konusunda farkındalığa sahip olmaması, verilerini neden korumaları
gerektiğini anlamalarını da zorlaştırıyor. Şirket, Data Dollar adını verdikleri
para biriminin söz konusu farkındalığı artırmasını ve dolayısıyla herkesin
çevrimiçi deneyimini daha güvenli hale getirmesini umuyor.Kaspersky Lab Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm, "Data Dollar'ı esasen verinin değeri konusunda farkındalığı artırmak için bir araç olarak görüyoruz" diyor ve ekliyor: "Yani bir web sitesi ücretsiz bir şekilde hizmet sunuyor, fakat bunun karşılığında kullanıcılarının verileri üzerinden para kazanıyorsa, Data Dollar sembolünü kullanarak burada aslında bir tür alış-veriş gerçekleştiğini belirtmeliler."
Kaspersky Lab, Londra'da iki günlüğüne açtığı geçici dükkanda verinin nasıl para birimi yerine geçebileceğini gösterdi. Tanınmış sokak sanatçısı Ben Eine tarafından yaratılan özel baskıların ve sanat eserlerinin satıldığı dükkan, birçok kişinin ilgisini çekti. Alış-verişin, ürünlere bir göz gezdirmek, en beğendiklerinizi seçmek ve ödeme yapmak için kasaya gitmekten oluşan kısmı beklendiği gibi geçse de; sıra ödemeye geldiğinde kendilerinden istenen, cüzdanlarında taşıdıkları bir şey değildi. Ödeme için vermeleri gereken, Kaspersky Lab tarafından yaratılmış olan ve bir müşterinin akıllı telefonunda bulundurduğu kişisel fotoğrafları, videoları veya metinlerinden oluşan, Data Dollar (Veri Doları) adındaki yeni para birimiydi.
"Her gün paylaştığımız büyük miktardaki veriyi unutmak kolay. Verilerimiz isteğimiz dışında elimizden alındığında hissettiğimiz kaybetme duygusu, birisi telefonunuzu eline alıp hangi verileri alacağına kkarar vermeye çalışırken çok daha gerçek bir hale geliyor. Bu etkiyi Data Dollar Store'da gözlemlemek ilginç oldu. Küresel bir araştırmaya göre, dünya çapındaki insanların %29'u bir siber saldırı kurbanı olmuş olsa da, %39'u cihazlarını saldırılara karşı korumasız bırakıyor.
Cebimizdeki para kadar, verilerimize de değer vermemiz gerekiyor. Eğer bir değeri varsa, bir şey satın alırken veya takas için kullanılabilir. Ancak söz konusu değerli veriler kaybedildiğinde, çalındığında veya kötüye kullanıldığında zarara uğramış gibi hissetmek istemiyorsak, çözüm korunmakta."
Kaspersky Lab, Data Dollar adlı para biriminin başarısını kayda geçirmek amacıyla, müşterilerin bu yeni alış-veriş deneyimine verdiği tepkileri ve yeni bir para birimini ilk deneyenler olmaya olan istekliliklerini gösteren bir video çekti. Videoyu görmek için www.datadollarstore.com adresini veya YouTube'u ziyaret edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder