Burçelik, mobil kırıcısı ile kentsel dönüşümde geri kazanımı
hızlandırmayı hedefliyor
Burçelik; çeneli, konik, düşey milli, rotorlu, darbeli, çekiçli
kırıcılar, kum makinesi, besleyiciler, titreşimli elekler, yıkama makineleri,
mobil paltli üniteler ve sabit taş kırma-eleme-yıkama tesisleri üretiyor.
Temmuz
ayında Ar-Ge Merkezi statüsüne kavuşan firma, geliştirdiği mobil kırıcısı ile
kentsel dönüşüm çalışmalarında geri dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyor. Mobil
kırıcı ile kentsel dönüşümün uygulandığı alanlarda kırım, ayrıştırma ve geri
dönüşümde kazanım sağladıklarını söyleyen Burçelik Yönetim Kurulu Başkanı Ragıp
Serdaroğlu, kısa vadeli Ar-Ge politikalarını ise makinelerde verimlilik,
dayanıklılık ve tasarruf üzerine şekillendireceklerini söyledi. Ar-Ge Merkezi kurulumu için gerekli izin ve yetkiye 2017 Temmuz ayı içinde sahip olduklarını belirten Ragıp Serdaroğlu, halihazırda yapılan Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının ağırlıklı olarak kendi ürettikleri makineleri geliştirme yönünde olduğunu söyledi. Üç Kademeli Titreşimli Besleyici ve Otomatik Kontrollü Çeneli Kırıcı olmak üzere iki adet patentli ürünleri olduğunu kaydeden Serdaroğlu, "2013'te kentsel dönüşüm çalışmaları için tasarlanıp, ürettiğimiz TÜBİTAK destekli mobil kırıcımız muadillerine göre farklı özelliklere sahip. Özellikle son dönemde kayda değer gündem maddelerinden biri olan kentsel dönüşümde geri dönüşümün hızlandırılması önem teşkil ediyor. Bu kapsamda tasarladığımız mobil kırıcımız, kırma işlemi tamamlandıktan sonra molozun içindeki demir parçacıklarını hızlı şekilde ayrıştırarak, geri dönüşüme kazandırıyor" dedi.
Mobil kırıcının aynı zamanda şehir içinde rahat çalışabilmesi amacıyla muadillerinden daha küçük ebatta olduğunu bildiren Ragıp Serdaroğlu, ürünün paletli olmasına rağmen manevra kabiliyetinin yüksek olduğuna vurgu yaptı. Egzos emisyonu, toz bastırması, gürültü kirliliği açısından da çevre dostu olan ürünün, halihazırda Katar'da faaliyette olduğu bilgisini verdi. Bu ürünle birlikte yurt genelinde eski binaların yıkılıp molozların kaldırılması konusunda yeni model oluşturrduklarını anlatan Serdaroğlu, "Normal şartlar altında bu molozlar belli noktalarda geri dönüşüm için bekletiliyor. Mobil kırıcımız ile kentsel dönüşümün yapıldığı yerde kırım, ayrıştırma ve geri dönüşüme kazanım sağlıyor" şeklinde konuştu.
Hurda eleği ile daha temiz ve cürufu az döküm sağladı
Kırıcıların yanı sıra farklı açılım ürün geliştirme noktasında elek teknolojisine yönelik Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini de belirten Ragıp Serdaroğlu, ağırlıklı olarak çelikhanelerde kullanılan eleklerle ilgili pilot hurda eleği üretimi yaptıkları bilgisini verdi. Söz konusu eleklerin çelikhanelerin kullandığı hurdanın içindeki demir esaslı malzemenin dışındaki malzemeleri ayrıştırarak daha temiz ve cürufu az döküm yapılmasını sağladığını ifade etti. Serdaroğlu, ürünün iki farklı çelikhanede kullanıldığını aktardı. Yaptıkları bir diğer Ar-Ge ürünün de cüruf kırmayla ilgili olduğu bilgisini veren Serdaroğlu, "Geliştirdiğimiz sistemle, çelikhaneden çıkan cüruf kırılıp içindeki çelik ayrılıyor ve kalan malzeme geri dönüştürüyor. Bu sistemden de üç adet kurduk. Bu önemli ve fonksiyonel bir sistem. Çünkü çelikhane cüruflarının geri dönüşümünden sonra elde edilen malzemenin kullanımı ile ilgili regülasyon yeni yeni yürürlüğe girmeye başladı" şeklinde konuştu. Serdaroğlu, diğer Ar-Ge çalışmaları arasında ince kum makinesi ile savunma sanayisi için BEBKA destekli projelerinin de bulunduğunu bildirdi.
Afrika pazarına girmek istiyor
Üretimin yüzde 40'ını başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiklerini belirten
Ragıp Serdaroğlu, Almanya, İsveç ve Hollanda'nın küresel ölçekli firmalarıyla çalıştıklarını dile getirdi. Serdaroğlu, "Avrupa'daki büyük kırıcı şirketleri için parça üretiyoruz. Suudi Arabistan, Cezayir, Fildişi sahilinde de geniş çaplı tesisler kurduk. İhracat portföyümüze eklemek için özellikle Afrika pazarına odaklandık. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder